Az energiagazdálkodás és az emberi tényező

Az energiagazdálkodás és az emberi tényező

Ára: 500 Ft.

Leírás:

Az ökológiai fenntarthatóság egyik kulcskérdését, az energiakérdést rendszerint műszaki-gazdasági szempontból közelítjük meg. E kötet különlegessége, hogy antropológiai, szociológiai, sőt pszichológiai aspektusokat is fölvet.

A 11 tanulmány döntően skandináv és hazai szerzőktől származik, frissdiplomás ELTE-s doktorandusz és neves külhoni szakember egyaránt található köztük. Az írások jórészt a megújuló energiaforrásokra, illetve az energiafelhasználás csökkentésére fókuszálnak, szinte mindegyikük ebben a kötetben olvasható először magyarul (sajnos jellemzően az eredeti megjelenések feltüntetése nélkül).

Különösen figyelemre méltó az a két tanulmány, amelyek elsősorban arra hívják föl a figyelmet, hogy az energiahatékonyság fokozása és az energiafelhasználás csökkentése közé még véletlenül sem tehető egyenlőségjel, sőt. A legnagyobb újdonságértéke viszont alighanem annak a két írásnak van, amelyek az antropológiai nézőpont szerepét hangsúlyozzák az energetikai kérdések kapcsán. Gyakorlati szempontból minden bizonnyal Szalai Péter és a szerkesztő (Munkácsy Béla) közös tanulmánya a leghasznosabb, amely a tömegkályhát mutatja be. A kötet legkülönlegesebb írása pedig kétségtelenül a zárótanulmány, amely a nagy mesemondóról, Hans Christian Andersenről szól - és természetesen nagyon is sok köze van az energiához.