A Székesfehérvári Sóstó természetvédelmi terület - 90%

A Székesfehérvári Sóstó természetvédelmi terület - 90%

Ára: 590 Ft.

Leírás:

„A város által fokozatosan körbenõtt Sóstó ma Székesfehérvár jelentõs természeti értéke. A volt homokbánya területe országos védettségû, maga a tó (ma már nagyobbrészt nádas) és környezete helyi védettséget élvez. ... Hosszú évtizedek során sok emberi beavatkozás érte, ... de a természet visszahódította a területet, magába ötvözve a mesterséges beavatkozásokat is. A változatos, szinte hamisítatlan természeti környezetben sokszínû élõvilág, számos védett növény- és állatfaj találta meg otthonát. A betonrengeteg lakója karnyújtásnyi távolságon belül juthat egy „szelet” természethez, ha a városi nyüzsgésbõl kikívánkozik.

Végül is a szerzõhármas elérte célját. Olyan monográfiát hozott létre, amely sokoldalúságával, elkötelezettségével kiemelkedik a hasonló mûvek sorából. Elkötelezett a természet e kicsiny darabkájának megõrzése mellett, amely kitartóan õrzi a helybéli múlt jeleit, akármennyire is megtépte a sors, akárcsak a királyi várost viharos történelme. Olyat, amely – nem egyszer a szakmai nyelv bölcs tolmácsolásával – felvilágosít, az értékek megbecsülésére tanít, és sokat tesz azért, hogy az arra fogékony olvasóban is felébressze a felelõsséget szûkebb környezete iránt. És nem utolsó sorban alkotóik erõs judíciuma révén hozzájárul a Székesfehérvári Sóstó hosszú távú fenntartásának megalapozásához.
Ezért ajánlja melegen a mûvelt Nagyközönségnek, diákoknak, szakembereknek okulásra, gyönyörködésre ezt a szép albumot a hajdani fehérvári diák.”
(Fekete Gábor Dr., a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja)

A természet szívós ellenállóképességérõl és megújító õserejérõl, a helyi közösség megpróbáltatásairól és szívós tenni akarásáról mesél – tudós evolúcióbiológiai fejtegetésekkel, közérthetõ növényföldrajzi, ökológiai és környezetjogi ismeretterjesztõ fejezetekkel, színpompás fotókkal, helyi krónikával, emlékezésekkel, színes anekdotákkal, s még túraajánlatokkal is – ez a sokoldalú botanika-, ornitológia-, földrajz-, és történelemkönyv. Megható és meghökkentõ történet az egykorvolt lápvilágról... (Jövõ Nemzedékek Ombudsman)

Földrajzi hely (amirol szól): Székesfehérvár

Történelmi korszak (amirol szól): XIX. század, XVIII. század, XX. század, XXI. század