A világ helyzete 2009 - Úton egy felmelegedő világ felé AKCIÓS

A világ helyzete 2009 - Úton egy felmelegedő világ felé AKCIÓS

Ára: 800 Ft.

Leírás:

UTOLSÓ DARABOK!
2900 Ft helyett csak 800 Ft
-----------------------

A Worldwatch Institute (Világfigyelő Intézet) több mint harminc éve kíséri figyelemmel Földünk környezeti állapotának változását, és 1984 óta évről évre megjelenteti A világ helyzete című könyvsorozat aktuális kötetét az emberiség előtt álló egyik legnehezebb feladatról: hogyan építhetünk fel egy környezeti szempontból fenntartható világot.

A világ helyzete 2009 című könyv középpontjában az éghajlatváltozás áll. A kötet tartalmát különösen érdekessé teszi, hogy adatai azon az IPPC-felmérésen alapulnak, amely testület 2008-ban béke Nobel-díjat kapott Al Gore-ral megosztva a klímaváltozás kutatásának elismeréseként. Az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) e felmérésében szilárd és meggyőző tudományos eredmények alapján világosan kijelentette, hogy „az éghajlat felmelegedése egyértelmű, mert megfigyelések bizonyítják a levegő és az óceánok hőmérsékletének világméretű emelkedését, a hó- és jégtakaró kiterjedt olvadását, valamint a világ tengereinek átlagos szintbeli emelkedését.” Az utóbbi 150 év megfigyelései közül például kitűnik, hogy az utóbbi 12 évből 11 a világon valaha mért legmelegebb 12 év közé tartozik.

A világ helyzete 2009: Felmelegedő világ felé haladunk című könyv reményt kelt a keserű valóság közepette, miszerint egy előre nem tervezett globális éghajlatváltozás kezdeti éveiben járunk. E kötet valamennyi szerzője egyetért abban, hogy nincs még késő megóvni az éghajlatot egy hosszú távon fennmaradó emberi civilizáció számára. A könyv sok vita után gondosan kiválasztott alcíme is jelzi: most lépünk be a felmelegedő világba. De az idő olyan szűk résében élhetünk, amikor az ember döntő lépéseket tehet a felmelegedés megállítására, mielőtt még annak hatásait lehetetlen lenne visszafordítani vagy elviselni. Ahogyan az előttünk álló kihívást fogadjuk, azzal hosszú időre szóló történelmet írunk.

A világ helyzete 2009 legfontosabb üzenete ez: ha a világ nem kezd cselekedni idejekorán és megfelelő mértékben, az éghajlatváltozás hatásai rendkívül károsak lehetnek, és túlléphetik alkalmazkodóképességünk határait.