A világvége illemtana - Túlélőkönyv RENDELÉSRE

A világvége illemtana - Túlélőkönyv RENDELÉSRE

Ára: 1500 Ft.

Leírás:

Világvége? Hol? Majd egyszer csak megnyílnak a fellegek, felharsannak a trombiták, szárnyas szörnyetegek és vaskos tűzoszlopok nyelik el a világot? Á nem, mondja a szerző, a világvége már rég elkezdődött, lassú, épp ezért észrevehetetlen folyamatként.

Ennek ellenére a könyv hagy még némi esélyt a túlélésre /-nek - épp ezért e szokatlan műfaji meghatározás is: túlélőkönyv. S bár első pillanatban lehet, hogy valaki inkább valami vészforgatókönyvvé szerkesztett praktikus útmutatóra gondol (hogyan kell tüzet csiholni, bogarakból vacsorát készíteni), itt mégis csak egy klasszikus értelemben vett illemtankönyvről van szó. Azaz: hogy illik viselkedni a süllyedő hajón, milyen viselkedéssel lehet egyenes gerinccel átvészelni a véget, hogy lehet(ne) talán mégis megúszni a dolgot.

Kertelésről szó sincs, a szerző már a bevezetésben tiszta vizet önt a pohárba: ez így nem megy tovább. Amíg meg nem változtatjuk viselkedésünket, s új kultúrát nem szövünk a világban való létezésünk köré (mögé, alá - ahogy tetszik), addig ne is számítsunk semmi jóra. A könyv új, a „létrendi" szempontok szerint megalkotott illemtant sürget, mert igen, egyenes beszéd, bizony életünk teljes egészében illetlen.

A kötet egyaránt foglalkozik az életmód egyes vetületeivel és az új illem, a „létrendi életmód" elvi alapjaival. Ám míg az első belelapozáskor úgy tűnhet, hogy ez a könyv is csak egy a „hogyan mentsük meg a világot 100 lépésben?" típusú okoskodások közül, alaposabban beleolvasva kiderül, sokkal kiérleltebb gondolatok kerültek itt összegyűjtésre, sokkal árnyaltabb, s olykor bizony provokatívabb tálalásban. S ami talán még fontosabb: a rövid, lényegre törő „szabályok" nem próbálják a tudományosság hamis látszatát kelteni számok, adatok felsorolásával. Nem, itt pusztán magatartásformák kerülnek pellengérre, arról, hogy a világ helyzetének mai fényében egyszerűen számos dolog tarthatatlan bunkóság.

Ajánljuk mindenkinek, s nem csak elolvasásra, hanem baráti körben való alapos megvitatásra is!

További termékek: