György Ottília - Kenyérsimogató

György Ottília - Kenyérsimogató

Ára: 500 Ft.

Leírás:

"Hatvan éve kapaszkodunk fölfelé ezen a hegyoldalon, és még nem látjuk a tetőt. Nemsokára elfogy a hegymászásra kapott időnk." "Biztos vagy benne, hogy ezt az időt hegymászásra kaptuk?" György Ottília Kenyérsimogató c. kötete 210 rövid, amolyan kenyérsimogatós, elgondolkodtatós történetet tartalmaz.

Egy kis ízelítő:

A szivárvány

Az égen széles piros szivárvány jelent meg. Végigvonult az északi szemhatártól a déliig. Az emberek csoportokba verődve nézték, és suttogva merték csak kiejteni: háború lesz, járványok, éhínség. Ahány ember, annyi világvége. A piros szivárvány csak nem akart eltűnni az égről. Az emberek egyre türelmetlenebbül várták a háborút, a járványokat, az éhínséget.

Kenyérsimogató

Szamarkand piacán házi sütésű kenyereket árultak Egy láthatóan szegényember járkált a sokaságban, bal kezén tartotta és kínálta, piszkos-kérges jobbjával nagy szeretettel simogatta egyszem eladó kenyerének piros-barna tetejét.

Paradoxon

Kiui szembetalálkozik az úton Fu-val.
- Jó irányba megyek? - tudakolja.
- Az irány jó, de céltalan - válaszol Fu.
- Honnan tudod? - kérdi Kiui.
- Ott voltam - mondja Fu.

A szilvafa

- Hát erre tanítottalak én téged? - kérdezte a szilvafa.
- Én azt sem tudtam, hogy te tanítasz engem.
- Figyelmetlen vagy Hua.

Őrizni
- Örökül hagyok Rád egy kérdést, Kiui. Én is kaptam egykor, és te is bízd majd a tanítványodra.
- Nem hagyhatnád rám inkább a választ, Ki mester?
- Nincs rá válasz, Kiui.

Különös hegyoldal

- 60 éve kapaszkodunk fölfelé ezen a hegyoldalon Sumo, és még nem látjuk a tetőt. Nemsokára elfogy a hegymászásra kapott időnk.
- Biztos vagy benne Kiui, hogy ezt az időt hegymászásra kaptuk?

Béke

Hallottam valakitől egy öreg szerzetesről, akinek a közelében mindenki békét érzett. A híre elterjedvén nagyon sokan gyűltek köréje, egyre nagyobb köröket képezve. Sajnos a külső körökben már szóváltások is előfordultak, az egészen külsően pedig valaki megpofozott - ki tudja miért - egy másikat.

A siker

-Tulajdonképpen nem kell semmit arannyá változtatnotok, nektek kell a kísérletek során átalakulni, megnemesedni. Az ólom hadd maradjon ólom.
- De mesterem, nekem már sikerült aranyat csinálnom!
- Sürgősen változtasd vissza.